Tuesday, 3 June 2014

Ujian Allah, tanda Dia sayangkan kita

Dugaan Allah datang dlm pelbagai bentuk, cara , jenis.... Ada yg diuji dgn penyakit.. Ada yang diuji dengan kemiskinan...dan lain2 lagi.... Yang paling penting, Allah xkan menduga hambaNya lebih dr kemampuan hambaNya itu... Betapa Allah sayangkan kita kan......


Kejadian berlaku ari ahad lepas...around pkul 9 mlm.... Aku terlibat ngan kemalangan...4 buah keta skali...dkt highway sungai petani..nk dkt rnr Tikam Batu... Mlm tu kami, (aku, adik aku, rania) otw balik ke Penang... Memula, kami singgah Alor Setar.. Aku anta dokumen p Pkd KOta Setar.. Then p UTC, nk renew lesen... Skali offline plak... Renew lesen adik aku... Pastu, aku decide utk singgah Bukit besar.. Since FIL aku pon ada kt sana... Boleh la dia tgk Rania... Cucu dia... Kami smpi sana around 645.. Solat Asar dlu... Alang2 nk dkt maghrib, solat sesiap la..senang.... 

Pkul 815 kami pon gerak la balik... Adik aku drive..sbb Rania dh wt perangai..ngantuk...so nk nenen... Kami kuar tol Gurun... Keta mmg byk mlm tuh...ujan pon renyai2.. Smpi dkt KM111, aku tgk byk keta kt depan tu tekan brek...xtau apesal... Kami di laluan kanan...apahal plak nk brek2 kan... Dpn keta aku saga BML...tetiba brek mengejut... Adik aku brek,tp x dpt gak nk elak dr keta dpn yg aku rs dia tarik handbrek dia... Bangggg....langgar bontot keta dpn...tiba2, banggg....bangggg....2 biji keta lg hentam kt blkg... rania ngah tido...aku peluk dia sekuat yg mampu.... Tuhan saja yg tau perasaan aku time tuh.... Syukurlah tiada bas @ lori di blkg kami... Kalo x, Nauzubillah...... Rania terbangun..terkejut gamaknya...menangis2 dia.... 

Dpn keta aku, saga BML, blkg keta aku, viva...last skali Grand Livina... So far, keta saga dpn x teruk mana pon ..sket jer.... Yg paling teruk rsnya viva...sbb tangki air pecah katanya... Ada la 15 minit kot kami duk tmpt kejadian, the. Pelan2 ubah ketz p hentian rnr.... Sedey x terkata la.... Dugaan Allah kan... Pasti ada hikmah disebalik semua neh...

EnSuami sampai kt rnr... Dia tolong settlekan ngan mamat2 yang duk jaga highway...aku xtau la depa neh sebagai apa...tp byk la membantu.... Terima kasih sgt... Then, kami p wt report dkt balai polis cawangan trafik sungai petani.... Settle wat report, kami balik tido umah mak ngah aku dkt tikam batu... EnSuami plak balik ngan kwn dia... So keta dia bg aku bwk balik..

Esoknya, enSuami dtg dr Pendang naik moto...sian dia... Jumpa aku kt balai polis semlm...nk amek reportnya dokumen...nk claim insurance... Settle wt payment, p plak ke bengkel...anta dokumen semua... Katanya 2 weeks gak la keta nk siap...pastu aku xtau la proses2 insurans tu camna..janji aku x perlu kuar duet utk repair... Lepas dh settle semua, balik p balai...enSuami park moto kt sana... Then balik trus p umah dia... Aku balik p umah mak ngah... Amek rania ngan adik aku.... Kul 545, kami gerak balik... Nmpk cuaca mendung ja...berharap agar x hujan la....kul 7 mlm kami selamat sampai kuarters....

Apa pon aku bersyukur xdak apa yg serius berlaku.... Aku redha atas ketentuan Allah... Kun Fa Ya Kun.. After all, still rs terkilan la jugak..sbb aku ngan adik2 br je basuh kenari tu setelah sekian lama x basuh..huhuhu...punya la tonyoh bumper kt dpn tuh.... Apa kan daya....

Yang neh bahagian dpn...x bp nmpk sgt sbb cahaya x bp cun..... Belah kanan la teruk...

Neh humper belakang keta aku.... Truk gak la kan....

Tow wing mai tarik keta..sbb x berani nk drive... Ada bau hangit2.. So x berani nk drive....

Aku percaya, segala yg berlaku ada hikmah di sebaliknya......

Wahai kenari, 
Byk dh jasa ko pada aku...
Pertama kali kena blkg...2.nd time, dpn...3 rd time, dpn jugak.... Kali neh, dpn belakang depa buh...
Huuuuuuu.......

Ni semlm... Rania excident.... Terbalik keta haaa.... Haishhhh

1 comment:

AMIRA Ahmad said...

Alhamdulillah ko ok..nanti claim insurance keta depan ke? Or semua keta claim insurans sendiri2? Kalau ada masa pergi la jenguk2 keta tu di bengkel..at least depa tau hang monitor keta hang...tkt bengkel buat dekk je nanti lambat siap..aku kalau lalu hiway tu mmg sntiasa beringat..along gurun-bertam mmg femes eksiden..take care babe