Wednesday, 18 November 2015

Dah 6 bulan???

Muizz dh masuk 6 bulan dh.. maka bermakna, lepas 6 bulan la br nk update belog neh...
punya la pemalas kan....

Alhamdulillah... adik Muizz dh masuk 6 bulan dah...
membesar dengan sihat nya....
skrg dh pandai menyulur... merangkak pon ada gaya jugak..
angkat montot kemain tinggi lagi....
dh start makan dah.....
kali nih , aku belikan Growell dari Sistem Era Edar utk adik Muizz makan...
Alhamdulillah serasi ngan dia...
dan dia still bf lagi,, Alhamdulillah semoga ada rezeki buat dia samapi umur 2 tahun














Memandangkan dh lama x update, aku rojakkan semua kat sini.. hahahhaha.... Kisah hari Raya 2015.. kali neh turn raya di Arau... x sangka plak tema tahun neh semua biru...

















Adik Muizz neh mmg mat sengih... pantang org sebut nama dia, ngeyeh kemain lagi haaaa..







Pejam celik pejam celik... cepatnya masa berlalu kn... mcm x percaya aku dh menjadi ibu kepada 2 org cahaya mata .. Anugerah terindah kurniaan Allah...
 







 
Rania pun dh nak masuk 3 tahun 23hb neh.. bermakna dh 3 tahun jd mak org.. hihihi
byk lagi ilmu dlm mendidik anak2 yang perlu dipelajari...
kesabaran mendidik dan membesarkan anak perlu ditingkatkan....

Semoga diberikan kesempatan melihat mereka membesar dengan sempurna di hadapan mata.. Aminnn

Wednesday, 11 November 2015

Konvokesyen laki bini

aku rs dh berabad kot kesah konvo aku ngan enSuami neh... siyesly lupa nk masukkan dlm belog neh...harus la masukkan... sbb nk cita bertapa susah senangnya study PJJ neh.. hahahhah...

Kami konvo 3.12.2014.. (setahun yg lalu)
Alhamdulillah selesai sudah perjuangan kami berdua...
supposedly aku dh boleh grad awl dr enSuami... tp sbb aku ada extend sem..
pastu , enSuami plak suppose grad awl dr aku, tp disbbkan ada kisah sket,
so kami grad bersama...br la sweet kan?? hahahah


captured by my fren

kami berempat.. baby naik pentas ngan ibu

kami yang grad

Friday, 15 May 2015

Finally, the baby came out!!

Alhamdulillah syukur yg x terhingga kepada Allah S.W.T dengan iZin dan rahmatNya,
Aku telah selamat melahirkan anak kedua aku pada 30.04.2015 jam 716 pagi...
Bayi lelaki, berat 3.3 kg sama mcm kakak Rania secara normal..

Mmg pengalaman yg x kan dpt aku lupakan...
Bertarung nyawa keseorangan, hanya ditemani doa2 dan zikir kpd Allah...
Beranak kat hospital kerajaan mn boleh org teman...
Actually, hospital Kangar je xboleh.. Hospital lain boleh kalo x silap aku..
Maybe lepas dh rasmi bangunan baru tu, suami dibenarkan masuk utk teman isteri..
Ms bsalin kt Rania dlu, enSuami mmg duk ngan aku sepanjang masa...
Smpi makan pon xmau.. Huhuhu...
Tp kali neh, mmg aku lone ranger la....

Disebabkan kandungan aku dh overdue, aku kena serah diri ke hospital pada 29.04.2015..
Ms jmpa doc, doc cek br buka 1cm jer... Dlm hati aki berbisik,merata dh ibu p berjalan syg...
Tp br 1cm je bukak.. Huhuhu... 
Then doc explain kt aku.. Aku kena melalui proses IOL.. Which is Induction of Labor... 
Aku kena admit ward.. Then kul 4 pagi, doc akan cek bukaan, kalo x bukak lebey dr 3cm,
Aku kena puasa..dan kul 7 pagi,akan dimasukkan ubat... Sewrammmm aku dgr bila doc cita..
Slm hati, aku berdoa agar aku x kn kena induce....

Dh check in masuk ward... enSuami smpt teman sekejap jer... Mak guard bising suh kuar...
Haishhhh.... Smpt kirim ns ayam kt enSuami.. Last aku mkn ms lunch... Lapaq kott.... Dlm kul 9 enSuami dtg anta nasi... Makan la sorg2.. Huhuhu.... Pastu aku cuba nk lelapkan mata... Nk rehatkan badan sbb maybe tenaga byk nk guna esok kan... Tetiba aku rs mcm ada lendir turun..p toilet cek, lendir darah.... Tp xde rs sakit lg... Naik balik atas katil... Cuba nk pejam mata...


Dalam kul 11 mlm, mula dh rs sakit sket2.. Tp x bp kerap sgt... Mmg x boleh nk lelap sgt tidonyer..
EnSuami duk wassap tnya sakit x??kerap x sakit?? Dia perlu dtg tunggu kt hospital ke?? 
Aku bgtau, xper.. Apa2 nt aku call.... 

Around jam 3 pgi, aku rs saket yg amat sgt2... X tahan sgt dah... Panggil misi, bgtau dia.. Then dia 
Ajak ke bilik rawatan utk cek laluan.. Doc cek, dh bukak 3 cm.. Alhamdulillah..lega la xyah induce..
Balik semula ke katil.... Dlm setengah jam, aku duk menahan kesakitan, tiba2, pop.... Air ketuban
Pecah.... Abeh lencun kain yg aku pakai tu... Aku gagahkan jugak berjalan p ke bilik rawatan..
Doc pon mcm terkejut..eh, br je cek, dh mai balik... Hahhaha... B4 tu, aku smpt call enSuami..
Bgtau air ketuban dh pecah... Doc cek laluan dh 5-6 cm.. Kuar dr bilik tu, nmpk enSuami... 
Balik ke katil, aku jamah kurma sebiji, air zam2 sket..x boleh nk telan menda lain dah...
Tiap kali contraction dtg je, aku genggam tangan enSuami.. EnSuami tlg urutkan blkg aku..
Rs lega la sket... Hukhukhuk....
Then, around 515 pagi, aku berjalan ke Labor Room ngan enSuami... Tp enSuami x boleh temankan..
Xper la.. Aku masuk, salin baju, baring atas katil... 
Tiap kali contraction dtg, aku genggam besi katil ... Rs mcm nk tercabut dh besi katil tu...
Tiap kali sakit dtg, aku bykkan zikir.. Doa Nabi Yunus, Ya Allah...

Aku x sedar jam kul bp, tetiba aku rs cam nk teran sgt2.. Doc mai kt aku tnya, puan rs nk teran sgt
Dah ker??aku ckp yer .... Tgk2 dh nmpk kepala baby kt bwh... Apa lagi, berkumpul la doc, misi2.. Alhamdulillah semua perempuan... Aku ikut arahan doc ngan sister... 
Xtau la bp kali teran, tau2 baby dh kuar... Alhamdulillah... Time tu mmg nk nanges sgt...
Sbb rs legaaaaa.....
Trus misi angkat baby letak atas aku... At that time, xde rs saket apa dah...
Mmg betul la org kata, bila kita dh bersalin, baby atas kita, baby nanges, trus ilang rs saket tu....
Kena jahit pown x rs saket dh.. Huhuhuhu....


MUHAMMAD RiZQY MUIZZ BIN MuHSIN

Tuesday, 28 April 2015

Overdue !!!

Ms aku bgah type neh, usia kndungan aku dh masuk 40 weeks 6 days..
Dan hari ini aku kena serah diri ke hospital...
X sangka plak kali neh overdue...
Baby suka duk dlm perot yer...
Hari2 dpt mkn mcm2 kn....
Perasaan aku, berdebar2.... Lain mcm sket kali neh....
Maybe sbb kalu neh en.SUami x dpt nk teman ms dlm labor room..
Kali neh aku nk bsalin dkt HTF sj... hTF plak x boleh asben masuk teman..
Aku rs bila dh start operasi bangunan baru nanti, asben boleh teman kot..

Mcm2 cara dh aku wat..ikut petua org...
Tp kalau dh Allah kata belum tiba masa, belum tiba lah masa tu kan
Aku hanya mampu berdoa agar aku selamat melahirkan bayi dlm kandungan ini...
Semoga dipermudahkan saat kelahirannya nanti.. Aminnnn...



Last weekend, aku ajak enSuami p sampai padang besar.. Huhuhu.... 
Sepanjang jalan enSuami tanya, sakit x lg??nhihihi.....

Dpt makan durian, ice cream kelapa muda... 

Kakak rania pon x sabar nk tunggu adik keluar tau.....

Doakan aku dgn baby yer....
Aku mohon ampun dan maaf sekiranya ada kata2 yg mengguris hati....
Tingkah laku yg tidak disedari....
Halalkan makan dan minom aku yer...






Friday, 17 April 2015

39 weeks pregnant

kasik belanja sket pic .....
now aku dh 39 weeks...
baby still inside my womb...
nk kuar mcm kakak rania jugak kot...
ckup 40 weeks...
huhuhu...

Semoga dipermudahkan saat kelahiran baby nanti..
Aminn...