Tuesday, 16 April 2013

Uniknya Susu Ibu


Percayalah bahawa susu ibu itu begitu unik dan tiada tolok bandingnya. 
Kerana susu ibu…

* sentiasa segar (fresh)
   op kos la fresh kan... direct jer trus kuar dr miss B..melainkn EBM yg perlu dipanaskan 40'c menggunakan warmer @ rendam dlm air suam

* tersedia dalam suhu yang optimum

   x perlu nk panaskan dh..sbb dh mmg cenggitu suhunyer..

*tersedia steril

  xkan ko nk steril miss B kot kan..make sure miss B bersih b4 Bg baby nyot2

*tiada pencemaran

  mmg xkan tercemar la..makna kata,ibu2 yg bf baby neh,kena make sure jaga pemakanan.. sbb kita nk anak kita sihat,so pemakanan kita pn kena la sehat.. dua2 dpt..ibu dan anak sehat =)

* tersedia bila-bila masa

  (tahu x per..esp tgh2 mlm,baby dh nanges2 lapo, selak je baju then terus bg baby nyot2..xyah nk bgn,mamai2 gi bancuh susu..kang x psl2 tercurah air panas kat tgn..mau terbeliak bijik mata :p)

* tiada tarikh luput

   (mmg x pernah ada istilah tarikh luput la bg susu ibu neh..)

* species-specific

  
*susu yang paling sempurna dan paling lengkap untuk bayi
  (pemakanan yg paling baik utk tumbesaran baby kita)

* hanya diperolehi secara semulajadi apabila melahirkan anak

  (seingat aku,ms aku peknen 7@8 bulan kot,bgn2 tido jer mesti dkt baju aku melekit2 area miss B..aku bgtau kt nurse..dia mcm terkejut..pastu dia senyum..proses penghasilan susu dh nk start..x perlu wisau apa2..)

* mengandungi semua nutrien yang perlu untuk bayi

  (baby perlu diberi susu ibu secara exclusive selama 6 bulan..utk memake surekan tumbesaran dia sempurna)

* mengandungi sel hidup / leukosit, hormon, enzim


* mengandungi antibodi

  
* mengurangkan risiko jangkitan semua jenis penyakit

  (Alhamdulillah so far Rania xde kena penyakit apa2 lg)

* tidak pernah/amat jarang sekali memberi kesan alahan atau alergi


* mudah hadam

   (hari2 Rania poo pooo... heheheheh..tp ader la jugak 3 hari x poo poo..tp since Rania bf, so x perlu wisau la..doc ckp)

* komposisinya berbeza untuk bayi pramatang dan bayi cukup bulan


* komposisinya berbeza mengikut umur bayi


* komposisinya berbeza dalam tiap jam dan hari


* komposisinya berbeza dalam 1 penyusuan (awal dan akhir)


* mencetuskan rasa ketenangan kepada bayi dan ibu (sebab itu selalunya bayi akan tertidur selepas menyusu… dan ibu juga!)

 (sgt2 setuju la... time nk bf Rania,aku pon terlelap sama..hihihi)

rs nk babab je budak neh!!!!

No comments: