Wednesday, 18 May 2011

memahami perempuan..bukannyer susah sgt pown

normal la kan kalo satu kapel tu bergado...lelaki pk mcm nih..pompuan plak pk mcm tuh...hahaha... "men from mars,women from venus" buku nih sgt2 menarik dan terbaik utk kita lebey memahami kaum yg belawanan jantina dgn kita... kat sini ada tips sket psl memahami bahasa perempuan.. tjmpa kat belog syasya sani.. so,kaum2 adam...cuba la paham kalo kaum hawa mengungkapkan kata2 di bwh nih...
1. “Takpe la kalu camtu”
Fuhh..berhati-hatilah anda kalau mendengar ayat nie.. cuba tengok reaksi wajahnya camna, tersenyum ke tengah ‘muncung’? Kalau tersenyum tu – maknanya memang betul2 ‘takpelah’(fuhh lega:-))…tapi kalau sedikit muncung – MUNGKIN ada yang tak kena. Contohnya, mungkin jugak anda dah janji dengan si dia nak pegi shopping hari tu, tapi tup tup anda terpaksa cancel kerana nak tengok siaran Piala Dunia. Mestilah si dia berasa ‘geram’ dan terpaksa mengalah untuk mengelakkan pertengkaran. So, apa yang anda boleh buat ialah cuba ambil hatinya dengan mengatakan anda akan memberikan ‘bonus besar’ untuk si dia berbelanja pada sesi shopping yang akan datang… hoho … pasti senyuman akan terus terpampang pada wajah yang sebelumnya suram itu… :-)
2. “Saya dah hampir siap nie”
Huhu… biasa tak dengar ayat power nie dari wanita? Mengikut kelaziman, ayat nie akan diucapkan sejurus selepas anda mengajak pasangan anda untuk keluar ke mana-mana tempat:-) Dan kemudian akan bermulalah proses ‘bersiap’ bagi wanita. Satu yang korang kena tahu, jangan mencelah atau berkata apa-apa semasa proses ini berlaku kerana mungkin korang terpaksa tunggu lebih lama…! Sebaik-baiknya, berikan masa untuk si dia bersiap-siap dan tingkatkan kesabaran anda pada sepanjang masa:-) Sentiasa ingat yang wanita terpaksa prepare banyak bende sebelum keluar rumah (berbanding lelaki) misalnya gosok baju, pakai tudung, bersolek dll… so kaum lelaki kena paham2 la ye…huhu
3. “Oh, takde apa-apa la..”
Hmm…ini yang paling teruk sekali. Biasanya kalu wanita menggunakan ayat nie, ia “ada udang di sebalik mee…” huhu.. so berjaga-jagalah anda. Actually, ‘takde apa-apa’ bermaksud ‘ada something la tu’… mungkin si dia tengah marah (senyap-senyap) kat anda, atau anda terkata sesuatu yang membuatkan hatinya terasa ke. Wanita malas nak explain panjang2 sebab takut jadi pertengkaran yang hot pulak nanti, so they just say ‘takde apa2’ just to let the issue go like that. Tetapi apa yang perlu anda buat jika terdengar ungkapan itu ialah – lakukan perkara2 untuk menambat hatinya dengan kadar yang SEGERA…
4. “Mana satu baju yang patut saya beli yang, baju merah ke baju biru?” / “Abang rasa kasut tumit tinggi nie sesuai tak dengan saya? Ke saya patut beli sandal jer?” ….
Soalan-soalan di atas agak biasa ditanya apabila kamu keluar shopping bersama-sama, betul tak? Actually, peranan anda ialah untuk mengeluarkan pendapat dan membantu si dia membuat pilihan. Tapi, yang tak syoknya, kadang-kadang si dia tak mendengar atau tak ikut pun jawapan yang kita beri. Kalau kita kata A, dia pilih B:-) Ini mungkin kerana dia sudahpun ada pilihannya sendiri, tetapi saje je buat-buat tanya…huhu . So, apa yang patut anda buat jika berada di dalam situasi ini ialah, just berikan apa-apa jawapan kerana ia mungkin akan menjimatkan masa anda!
5. “Saya nampak gemuk ke?”
Wahai lelaki, nie adalah soalan ‘perangkap’!… dan anda sememangnya tau jawapan kepada soalan ini :-) If you don’t want the wrath of women to befall upon you, just reply with one short simple word – ‘No’. Ataupun macam nie: “Sayang tak gemuk la. Percayalah cakap abang nie, yang… takkan abang nak tipu kot..,”. Kalau takleh jawab macam tu, alternatifnya ialah try tukar kepada topik lain, atau tarik perhatian si dia terhadap perkara lain atau just berpura-pura pengsan…:-D – as long as you don’t have to answer that question:-) – p/s: gerenti boleh mengelakkan api kemarahan yang mungkin akan berlaku jika anda menjawab, “Ya,”… hehe
tak susah sangat pon nak paham pompuan kn??heeee

No comments: