Friday, 22 January 2010

C.I.N.T.A


Ramai orang percaya bahawa cinta tiada diikat oleh seni. Malah ada punjangga yang berkata bahawa cinta lebih tinggi daripada peraturan. Pada hakikatnya cinta ada seninya untuk membezakannya dari yang lain. Jika seni cinta itu, dan dipraktikkan seni itu, maka tinggilah nilai cinta itu. sesungguhnya nilai estetika cinta tidak boleh dipisahkan dari nilai etikanya. Jika dipisahkan, maka cinta itu akan jadi tempang dan buta.

Berikut adalah Seni Cinta Sejati untuk anda praktikkan:-
Seni Berfikir

*Cinta sejati itu tidak buta. Cinta itu dikurniakan kepada makhluk yang berakal. Kerana cinta memerlukan akal bagi menilainya dari sudut mutu etikanya.

*Cinta itu bukanlah segala-galanya. Walaupun ia penting dalam hidup, iman yang lebih penting dari cinta. Dengan adanya iman, barulah anda boleh mencintai dengan cinta sejati. Cinta juga perlu kepada akal kerana cinta tergolong kepada hal nafsu.

*Cinta perlu kepada pedoman atau peraturan. Tanpa pedoman, cinta akan buta dan meraba-raba. Cinta sejati tidak pernah menolak pedoman dan tidak lupa pada pedoman hidup, iaitu ISLAM.


*Cinta itu amanah. Ia bukan hak anda. Sebagaimana halnya dengan diri anda, cinta juga adalah amanah. Tidak wajar untuk anda jadikan amanah untuk memusnahkan atau memungkiri amanah yang lain


*Cinta sejati itu sifatnya total. Ertinya walaupun anda cinta kepada kekasih anda, ia hanya sebahagian dari cinta yang menyeluruh. Cinta sejati itu adalah cinta kepada Pencipta anda, cinta pada diri sendiri, cinta kepada ibubapa, cinta kepada masyarakat, cinta kepada agama dan dalam masa yang sama cinta kepada kekasih anda. Kerana sifatnya yg meneluruh itulah, maka cinta sejati akan menjadi adil. Ia meletakkan cinta pada yang berhak untuk dicintai dan setakat mana patut dicintai. Ia tidak melebihkan cinta kepada kekasih saja hinggakan lupa pada cinta yang lain.


*Cinta sejati tidak perlu disebutkan. Ia khas untuk anda. Ia bukan hak orang lain. jika anda beri cinta sejati, ia tidak semestinya dibalas oleh orang yang anda beri. Tapi anda tidak akan bersa kecewa bila cinta tidak berbalas kerana anda tahu cinta di bawah naungan Pencipta. Ia yang membalas kebaikan terhadap cinta anda.


Seni Merasa


*Cinta yang anda nikmati sedikit demi sedikit berkat kesabaran itulah yang lebih membahagiakan anda dan tidak perlu gelojoh dalam bercinta. Ini kerana jika ada sedemikian, anda mungkin seronok sebantar sahaja tetapi merana sepanjang hayat.

*Merasa cinta sejati terhadap kekasih ialah mentakrif nikmat peringkat kedua, yang sederhana sifatnya, tidak melampau-lampau. Anda tidak terlalu terbawa-bawa oleh perasaan bila cinta anda sejati. Anda boleh membuat pertimbangan yang wajar.


*Jika kecewa bercinta, jangan hingga berputus asa kerana rahmat pencipta masih dikurniakan untuk anda. Cubalah rasai betapa beruntungnya anda mengecapi nikmatNya yang lain dan bersyukurlah kepadaNya.


Seni Bertindak


*Jangan mendahului ketentuan. Anda perlu banyak bersabar dalam bercinta. Bila sampai masanya anda akan dihalalkan untuk membuktikan cinta, barulah anda membuktikannya itulah cinta sejati.


*Jikalau anda bercinta sebelum berkahwin, layanilah sekadar sahaja. Yang penting ialah menikahi kekasih anda, itulah ertinya menerima cintanya, kerana nikah adalah ikatan cinta.

*Andai kata anda bercinta sebelum berkahwin dan kekasih anda mahu merosakkan kehormatan anda, jauhilah dia dan jangan rasa kesal akibat kehilangannya. Mudah-mudahan anda akan mendapat kekasih yang jauh lebih memahami cinta sejati dan tulus dalam cintanya terhadap anda.

*Manifestasikan cinta anda hanyalah setelah bernikah. Berdoalah agar cinta itu diberkatiNya dan sentiasa mendapat rahmatNya. Pohonlah kepadaNya agar dikurniakan kepada anda nikmat cinta sejati yang tiada taranya.


Cinta sejati atau cinta suci itu tidak buta. Cinta ini celik dan kecelikan cinta itu dapat mencelikkan pula yang lain.

Cinta sejati tidak buta dan tidak wajar dikatakan buta. Cinta buta adalah cinta yang bernoda.
Cinta yang buta itu adalah segalanya buta. Buta tentang cara dan peraturan cinta, buta tentang tanggugjawab cinta, buta tentang hikmah cinta, malah buta tentang hakikat diri.

Sayangnya ramai yang suka kepada cinta buta, membiarkan dirinya hanyut dibawa arus geloranya, tersadai di celah akar pohon kerana kecewa, lalu berkata,'cinta itu buta'.


Cinta sejati bukan seperti cinta laila dan majnun atau romeo dan juliet.Cinta suci adalah seperti cinta Rasulullah dan khadijah atau Saidina ali dan fatimah..

No comments: