Wednesday, 30 September 2009

buku

Skrg aku mengisi masa lapang aku baca buku yg aku beli kat popular last week..ari jumaat..punyer la blur ari jumaat tuh..kepala otak serabut.hati gundah gulana..aku juz drive je keta aku..tau2 aku smpi ke tesco Alor Setar..punye la jauh aku lari..konon2 nk lari jauh la..kire jauh gak la kan aku lari..aku jln sorg2 kat tesco tuh…tesco yg penuh dgn kenangan…hurmmm….arrgghhh…kenapa la aku pegi tesco ntah??? Aku jln2 then aku masuk ke POPULAR..sj nk merabihkan masa kat situ..belek punye belek aku ternampak sebuah buku yang menarik perhatian aku…mungkin aku memerlukan buku ini skrg….
Sebuah lagi buku yang menarik perhatian aku…mungkin tajuk nya mcm pelik sket la..tp menarik isi kandungan buku ini..
Petikan yg menarik dlm buku ni yg menarik perhatian aku…..
Cinta vs CINTA
“APAKAH perasaan mahu berpasangan itu terbit drpd cinta kecil atau cinta sebenar? Cinta kecil itu ,adalah kekeliruan perasaan yang terbit dari keinginan utk diberi perhatian mahu dikasihi dan mengasihi emosi yang kosong dari asas,matlamat dan kesedaran terhadap implikasi cinta jenis ini. Tidak keterlaluan jika dikatakan cinta seorang anak kecil kpd kura-kura peliharaannya lebih mulia dr cinta keliru ini , kerana sekurangnya si anak kecil itu member makan,berbual dan membersihkan akuarium kura-kuranya,sedangkan cinta keliru antara anak muda ini tanpa mereka sedar hanyalah sekadar utk melayan gangguan emosi yg sunyi barangkali…juga tanpa sedar kedua-duanya sdg merancang utk saling merosakkan antara satu sama lain.
CINTA sebenar itu harus terbit drpd emosi dan naluri fitrah manusia…namun ia lahir juga dgn sandaran rasional dan sedar diri terhadap asas cinta itu,tanggungjawab yang mengiringi cinta tersebut serta kesan yang bakal lahir dr mematerialisasikan perasaan cinta seperti ini.Cinta yang ada

SENSE OF BEGIN WITH THE END IN MIND
p/s: dugaan demi dugaan dtg menimpa diriku smpi kdg kala aku terfikir,smpi bila harus aku dihujani ujian dr Allah..semua teman2 mntk aku bersbr..bersbr ngan ujian dr Allah ini.. Mungkin Tuhan ada sesuatu utk aku di masa hadapan..hanya perlu bykkan berdoa,bersabar.. mmg la senang utk dikatakan oleh mereka..namun yg menanggungnya hanya lah diri ini...aku sndr tak tau samada aku tul2 kuat utk hadapi semua ini...teman2 berkata mereka yakin aku seorg yg kuat..ntah la..atau mereka hanya nk menambil hati aku..walau apa pun aku hargai keprihatinan mereka...namun x perlulah aku menyalahkan sesiapa bila x dpt sesuatu yg diinginkan..slhkan diri sendr..mungkin ada sesuatu yang x kena namun aku sndr x menyedarinya.. aku tau, selagi aku mengarang sebegini rupa,ada insan yg terus-terusan menyalahkan dirinya atas apa yg berlaku..maafkan diri ini..hanya di sinilah dpt ku luahkan segala2 yg terbuku di dlm hati ini.. wlaupun ia tidak bersuara....


"nothing is impossible in diz world.. if you want it,go for it and u'll get it.."

8 comments:

kakcikseroja said...

Salam...

Jangan mengeluh dik...

saat kita menangis kerana luka di kaki, rupa-rupanya ada orang yang langsung tak tahu bagaimana rasanya jika punya kaki....

kakcikseroja said...

Untuk lebih mengenali penulis buku 'Aku Terima Nikahnya'.. layarilah : http://saifulislam.com/

cEnD@LiL@ said...

kalau luka di hati mcm mana kak??
sy dh layari website tuh..sy nk berinteraksi dgn ustaz tu,tp x berjaya plak hanta emel..

kakcikseroja said...

Luka di hati - DIAlah sebaik-baik tempat mengadu....

~Am Sya~ said...

sabarlah dalila~

jgn sedeh2 ye...

Allah sentiase ade besame..

eh sya br prasan dalila ni org kedah...

cEnD@LiL@ said...

kak cik seroja-- Terima kasih kak..sy tau hanya pd Dia tmpt utk sy mengadu...

syasya-- thanks anyway...jeles tgk korang berdua tau..sy org perlis la..kwn own. hehehe

~Am Sya~ said...

laaa....kwn si own rupenyer~~

rendu lak nk g makn kt K.Perlis~~

jgn jelez2 yer...ktrank pon salu di uji..hehe~~

believe me...

GOD hav prepared sumthin better 4 u dear~ =)

cEnD@LiL@ said...

ha..ahh..kwn own..dr sekolah rendah laei..smpi la skrg nih...
biase la tuh kan Tuhan mmg selalu uji hamba yg Dia syg....thanks anyway,,